Sa njohuri keni për këtë burim natyror shumë të rëndësishëm?

Uji është elementi kryesor i pranishëm në sipërfaqen e tokës dhe përbërësi themelor i organizmave të gjallë. Ai është një burim thelbësor për njerëzimin, mbështet prosperitetin ekonomik dhe shoqëror dhe është thelbësor për ekosistemet natyrore dhe rregullimin e klimës “.

Direktiva bazë e Ujit e Bashkimit Europian.

 

  1. 750 milion njerëz në botë që nuk kanë qasje në ujë të pijshëm. Por situata është duke u përmirësuar.Sipas të dhënave statistikore në 1990, tre miliardë njerëz nuk ishin në gjendje të përfitonin nga ky burim parësor për jetën e njeriut.
  2. Uji është një element kryesor i ekosistemeve natyrore dhe rregullimit të klimës. Sidoqoftë disponueshmëria e burimeve ujore është veçanërisht e ndjeshme ndaj ndryshimit të klimës. Shkencëtarët i tremben një rreziku  të shtuar si nga thatësira ashtu edhe nga përmbytjet në dekadat e ardhshme.
  3. Një tjetër kuriozitet për ujin ka të bëjë me trupin tonë i cili përbëhet nga 60 deri në 70% ujë, por kjo përbërje nuk është gjithmonë e njëjtë gjatë gjithë jetës: fetusi i njeriut është i përbërë nga 95% ujë.
  4. Cdo vit rreth 247 000 milion m3 ujë nxirren nga sipërfaqet e BE-së dhe rezervat ujore nëntokësore (përrenj, liqene dhe lumenj)
  5. Për të prodhuar 1 kg mish viçi, nevojiten rreth 16 000 litra ujë, nevojiten 140 litra ujë për një filxhan kafe dhe 900 litra për 1 kg misër. Nëse duam të prodhojmë një gotë birrë, na duhen të paktën 150 litra; për dy feta bukë, 100 litra.
  6. Ka 1,5 miliardë km3 ujë në planetin tonë, por rreth 95% është i kripur.

 

  1. Astronautët janë ata që riciklojnë ujin më së miri; 93% e djersës dhe urinës së tyre ripërdoren në anije kozmike, të cilat shndërrohen përsëri në ujë mineral falë sistemit të rikuperimit të ujit
  2. Një tjetër kuriozitet për ujin që mbase nuk e keni ditur: abuzimi me pirjen e ujit është i dëmshëm. Në kushte normale të individit, pirja e shumë më tepër se dy – tre litrat e rekomanduar në ditë mund të çojë në “dehje” të vërtetë nga uji, e cila shkakton nauza, të vjella, halucinacione dhe gjendje kome
  3. Uji i ngrohtë ngrin me shpejtë në krahasim me ujin e ftohtë: Quhet efekti Mpemba dhe u zbulua rastësisht në vitin 1963, nga një djalë Tanzanian, i cili ishte i dhënë pas akullores dhe e vendoste qumështin e sheqerosur  akoma të nxehtë në frigorifer për të ngrirë më shpejtë.
  4. Cdo vit 89 miliardë litra ujë ambalazhohen në shishe plastike

 

Revista – HABITANTE

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne…..

 

Lër një koment

en_USEnglish