Për zbutjen e ujit zakonisht shiten tre lloje kripërash: – Kripë shkëmbore – Kripë deti – Kripë e purifikuar. Kripa e shkëmbit gjendet natyrshëm në tokë në formën e një minerali. Përftohet nga depozitat e kripës nëntokësore me metoda tradicionale të nxjerrjes. Përmban ndërmjet 98 – 99% të klorurit të natriumit dhe ka një nivel të patretshmërisë së ujit prej rreth 0.5-1,5%, pasi përbëhet kryesisht nga sulfati i kalciumit, përbërësi më i rëndësishëm i tij. Kripa e detit merret kryesisht si një produkt natyral përmes avullimit të ujit të detit. Ajo përmban 85% klorur natriumi dhe ka një nivel të patretshmërisë së ujit më pak se 0.03%. Zakonisht shitet në formë kristaline dhe nganjëherë në formën e tablete. Kripa e purifikuar merret nga depozitat e kripës nëntokësore në formë të tretur. Lagështia avullon falë energjisë nga gazi natyror ose qymyri. Kripa e pastruar ka një përmbajtje klorur natriumi midis 99.6 – 99,99%.

 

A është më mirë të përdorni kripë shkëmbi, deti ose të purifikuar  në një zbutës?

Kripa e shkëmbit përmban shumë materiale të patretshme në ujë. Si pasojë rezervuarët duhet të pastrohen shumë më rregullisht. Kripa e shkëmbore është më e lirë se kripa e purifikuar dhe kripa e detit, por pastrimi i rezervuarit mund të marrë shumë kohë dhe energji. Kripa e detit përmban një material pak më të tretshëm në ujë. Kur merrni një vendim në lidhje me kripën që do të përdoret, do të ishte e mençur të konsideroni se sa kripë përdoret, sa shpesh duhet të pastrohet zbutësi dhe struktura e tij. Nëse konsumi i kripës është i ulët, produktet mund të përdoren në mënyrë alternative. Nëse konsumi i kripës është i lartë, kripërat e patretshme do të grumbullohen më shpejt duke përdorur kripë deti. Përveç kësaj, rezervuari do të ketë nevojë për pastrim më të shpeshtë. Në këtë rast kripa e purifikuar është e preferueshme.

 

A është e dëmshme përzierja e llojeve të ndryshme të kripës në një zbutës?

Në përgjithësi nuk është e dëmshme të përzieni kripërat në një zbutës të ujit, por disa lloje zbutësish janë krijuar për produkte specifike për zbutjen. Kur përdoren produkte alternative, këta zbutës nuk do të funksionojnë siç duhet. Përzierja e kripës së purifikuar me kripën e shkëmbit nuk rekomandohet pasi kjo mund të bllokojë rezervuarin e zbutjes. Ju duhet të zbrazni rezervuarin nga një lloj kripe përpara se të shtoni një tjetër për të shmangur problemet.

 

Sa shpesh duhet të shtohet kripë në një zbutës?

Kripa zakonisht shtohet në rezervuar gjatë rigjenerimit të zbutësit. Sa më shpesh që një zbutës të rigjenerohet, aq më shpesh duhet të shtohet kripë. Zbutësit e ujit zakonisht kontrollohen një herë në muaj. Për të siguruar prodhimin e kënaqshëm të ujit të zbutur kripa gjithmonë duhet të mbahet të paktën sa gjysma e rezervuarit.

 

Kur është e nevojshme të zëvendësoni një zbutës?

Kur uji nuk bëhet mjaft i zbutur, së pari duhet të merren parasysh problemet me kripën e përdorur ose keqfunksionimet mekanike të përbërësve të zbutësit. Kur këto elementë nuk janë shkaku i zbutjes së jo të mirë të ujit mund të jetë koha për të zëvendësuar rezinën e tij, ose ndoshta edhe tërë zbutësin. Nga përvoja është treguar se shumica e rezinave të zbutësve dhe shkëmbimit të joneve zgjasin pesë deri e njëzet e pesë vjet.

 

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne…..

Lër një koment

en_USEnglish