Zbutësi i ujit

Pajisja me rezinë shkëmbimi jonik

 

Zbutësit konvencionale të ujit për përdorim shtëpiak dhe profesional janë të përbërë nga një rezinë shkëmbimi jonesh ku kalciumi dhe jonet e magnezit zëvendësohen me jonet e natriumit  dhe kaliumit. Rezinat e shkëmbimit të joneve janë thelbësore për zbutjen e ujit sanitar( jo të pijshëm).  Këto rezina përbëhen nga polimere organike me një strukturë funksionale të grupit që përmbajnë jone të natriumit, të cilat shkëmbehen për ato të kalciumit dhe magnezit përgjegjës për fortësinë e ujit.

Rezinat duhet të riaktivizohen kur jonet e natriumit që kanë humbur gjatë shkëmbimeve fillojnë të jenë të ulta. Ky riaktivizim mund të bëhet duke e larë me një solucion të përqendruar të ujit dhe klorur natriumi.

 

 Si funksionon zbutësi dhe riaktivizimi i rezinës?

 Një zbutës modern përbëhet nga një kabinet ku duhet të futet zgjidhja e ujit dhe kripës, një cilindër që përmban rezinën, dhe një valvul elektronike që përdoret për të kaluar ujin nga zbutësi në rezinë

.Kjo valvul rregullon gjithashtu shkarkimin e ujit të ngopur si dhe tërheqjen e solucionit të kripur kur rezina duhet të rigjenerohet. Vetëm për të kryer këtë operacion, çdo zbutës duhet të përfshijë një pajisje automatike që të jetë në gjendje të rigjenerohet të paktën çdo 5 ditë( varet nga lloji i rezinës, sasia dhe fortësia e ujit). Rigjenerimi i rezinës mund të kryhet përmes një kripe natriumi të acidit të fortë në një zgjidhje të ngopur. Në dallim nga demineralizimi, zbutja e ujit nuk eliminon solide të tretura në të por ka tendencë t’i modifikojë ato kimikisht.

E gjithë faza e rigjenerimit zhvillohet në një formë plotësisht automatike, e vetmja masë paraprake e nevojshme është hedhja periodike e kripës në enën përkatëse. Konsumi i kripës ndikon në aftësinë e rigjenerimit të rezinës, prandaj është e përshtatshme të rregulloni rrjedhën e tretësirës sipas nevojës(fortësisë të  ujit).

 

Water Boutique – Ku ka ujë jemi ne…..

Lër një koment

en_USEnglish