Uji në trupin e njeriut nuk është i pranishëm me një përqindje fikse, në varësi të moshës dhe gjinisë, si dhe aspekte të tjera kushtëzuese siç është marrëdhënia midis masës muskulore dhe masës dhjamore. Të moshuarit, për shkak të një seri ndryshimesh fiziologjike që ndodhin kanë  një sasi më të ulët të ujit në trup dhe një rrezik më të madh të dehidrimit. Tek gratë e moshuara përqindja e ujit është më e ulët pasi sasia e indit dhjamor është më i lartë. Vlerat treguese në lidhje me përmbajtjen e ujit në trupin e njeriut në grupmoshat e ndryshme janë si më poshtë:

 

Subjekti
Përmbajtja e ujit (% pesha e trupit)
Embrioni 1 muaj
94
Foshnje
77
I rritur
59
I moshuar
50

Uji shpërndahet në trupin e njeriut në dy ndarje të mëdha: ato ndërqelizore dhe jashtëqelizore. Rreth 60% të përmbajtjes totale të ujit është i përbërë nga uji ndërqelizor, i cili merr pjesë në reaksionet biologjike që ndodhin brenda qelizave dhe nga të cilat ai bën pjesë në strukturë. Pjesa e mbetur përbëhet nga ujë jashtëqelizor, i cili përfshin lëngje ndërqelizor, plazma, ind lidhës dhe ind kockor.

 

Ekuilibrat osmotike

 

Përqendrimi i kripërave në ujin e pranishëm në trupin e njeriut rregullohet nga ekuilibrat osmotikë. Nëse brenda qelizave ka më shumë kripëra sesa plazma, uji i plazmës do të hyjë në qeliza për të rivendosur ekuilibrin e përqendrimit të kripërave, dhe e kunderta,  nëse përqendrimi është më i lartë në plazëm qelizat do të priren të dehidratohen duke i dhënë ujë plazmës . Ky fenomen ndodh nëse marrim në ujë të distiluar ose shumë të pasur me kripëra, ose nëse hamë ushqime shumë të kripura, sepse ekuilibri osmotik ndryshon. Në rastin e parë ( ujë i distiluar) qelizat fryhen, ndërsa nëse pimë ujin e detit qelizat do të linin një pjesë të ujit që përmbajnë për ta transferuar atë në plazmë. Në të dy rastet fenomeni është i përkohshëm dhe i kthyeshëm,  ndërsa mbajtja e ujit, e kuptuar si një gjendje fiziologjike, është një fenomen shumë i përhapur, veçanërisht tek gratë dhe mund të shkaktojnë simptomat e një patologjie më serioze siç është dështimi i veshkave.

Nëse gjaku përbëhet nga 90% ujë, uji nuk shpërndahet në mënyrë të barabartë në organe dhe inde. Në disa organe, siç janë syri, mushkëritë dhe zemra, ai është i pranishëm në përqindje të larta rreth 80%, ndërsa në substancat yndyrore përqendrimet janë shumë më modeste (më pak se 10%).

Uji luan një rol jashtëzakonisht të rëndësishëm në organizmin e njeriut si një element i domosdoshëm për mirëmbajtjen korrekte të funksioneve jetësore. Falë vetive të tij kimike-fizike të veçanta, uji është i përfshirë në pothuajse të gjitha funksionet e trupit të njeriut, kjo është arsyeja pse prania e tij është jetike. Kur  prania e tij është e pakët, ndërhyn mekanizmi i etjes, ndërsa në rast të tepërt, ndodh largimi i shpejtë përmes urinës ose djersitjes së shtuar. Organizmi ynë ka vetëm ndryshime të vogla në përmbajtjen totale të ujit, në fakt nëse  pa ushqim mund të jetohet  për disa javë, ne nuk mund të jetojmë pa pirë vetëm për disa ditë.

Të paturit i një stili jetese të shëndetshëm dhe mbajtja e trupit të hidratuar në cdo kohë të ditës janë rregullat themelore për ruajtjen e shëndetit dhe mirëqenies së trupit tuaj.

Lër një koment

en_USEnglish